onsdag 28 januari 2009

Sockklubben...

Skrev tidigare om Sockklubben´s januarisockor som är så fina, men... Har aldrig stickat några sockor från tårna och uppåt tidigare och gick helt bet på det. Dessutom har så många påpekat att dom blivit stora, och med alla småfotade i min närhet så hoppar jag över dom den här gången.

Istället har jag börjat med februarisockorna. Hade t.o.m. rätt garn hemma, men i grönt - vad annars! Kan vara bra att ha något enkelt att göra mellan varven på Vivian-koftan. Åtminstone tror jag att det är ett enkelt sockmönster. Helt släta förutom övre delen på skaftet som är mönsterstickat. Bilder kommer framöver när jag gjort lite mer än uppläggningen.

Önskar er alla en härlig eftermiddag!

Undvik nattstickning...

Sitter just nu och repar upp det jag stickade i natt :-(

Eftersom jag inte somnat efter en timme så gick jag upp och stickade på Vivian-koftan. Varför? Det jag stickade då och ytterligare några varv ser inte bra ut. Ökningen på ryggen av mosstickningen blir för tvär. Repar upp några varv och gör ökningarna var fjärde varv istället för vartannat. Tror det blir bra mycket bättre.

Eftersom mönstret är fullt med flätor så tycker jag det är bäst att repa upp var för varv så jag är säker på att inte tappa någon maska. Vet vad jag ska göra idag, om jag nu inte hittar på något roligare... (men det måste ju repas upp någon gång så varför vänta?)

söndag 25 januari 2009

Kalendersjalen igen


Här kommer ytterligare en bild på kalendersjalen som visades i förra inlägget. Totalt 24 olika mönster. Ett mönster stickas från 1:a december och det sista den 24:e, därav namnet...

Färdiga alster...

Idag har vi varit till mina föräldrar och ätit. Passade på att ta kort på det jag stickat som mamma har fått.

Framsidan på mina Cevalier Mittens. Stickade i M&K EcoUll, brun nr 1981. Jag använde stickor nr 3½ och förlängde mönstret en gång längst fram. Det hade troligen gått bra ändå, men nu finns lite extra utrymme för fingrana :-)

En närbild på flätmönstret. Stora snöflingor yrde i luften vilket passade bra till bilderna.

En bild på både Kalendersjalen 2008 från SoH i Färila. Mamma verkar nöjd hittills men vill inte vara med på bild...

Både vantarna och sjalen var roliga att sticka. Fördelen med sjalen var att ett ev. tråkigt mönster inte varade så länge förrän det var dags för ett nytt. Jag fick lite garn över så jag gjorde ett par pulsvärmare också. Tror jag valde mönstret från "Dag 3".

söndag 18 januari 2009

Det går framåt


20 varv har jag gjort på min Viviankofta! Toppengarn och stickor 4½ gör att varje varv syns tydligt. Även mönstret framträder bra. Jag har hittat en varitant med knappar istället för dragkedja. Tänkte göra den och har ändrat lite med maskorna ute i kanterna. Skriver mer om det i kommande inlägg.


För att få mönstret så lättläst som möjligt har jag ritat upp det i ett "excelaktigt" program. Aviga varv är ojämna och gråtonade. En ruta = en maska. På varv 20 har jag spegelvänt ett parti på flätorna mot vad mönstret säger. Har gått efter hur det ser ut på bilderna av koftan. Det verkar bli mer riktigt tycker jag.

130 varv återstår upp till axlarna. Därefter görs armarna och allt kopplas ihop för att sticka ok och huva. Riktigt kul är det och jag gillar att sticka koftor och tröjor bättre än vantar och sockor - utan tvekan!

Nu måste det bli lite sömn för att jag ska orka sticka vidare i morgon också... God Natt!

lördag 17 januari 2009

Ett steg fram...

...tre tillbaka.
Att sticka kan vara kul eller tråkigt.

Nu har jag:
Lagt upp 178 maskor och stickat två varv.
Repat upp
Lagt upp 178 maskor och stickat 168 maskor.
Fel!
Redan efter 11 maskor.
Dags att repa upp igen...

Undrar hur många gånger jag kommer att påbörja min Vivian-kofta?

Fortsättning följer...

torsdag 15 januari 2009

Utmanad på 4 saker...

Jag har fått en utmaning av Monke:

4 SAKER

4 favoritprogram:
Bygglov
Matlagningsprogram som ger inspiration till god mat
Dokumentärprogram
Huset Eliott (som gick på tv för många år sedan...)
(Finns inte så mycket att välja på bland svt1, svt2, 24, kunskapskanalen, tv4)

4 saker jag gjorde i går:
Stickade klart vantar - Chevalier Mittens
Läst bloggar
Lämnat och hämtat man och dotter vid bussen
Tvättade

4 saker jag längtar till:
Sommaren
Börja sticka på en ny kofta - Vivian
Dotterns körkort (även om jag bävar lite också...)
Träffa kompis L

4 favoritrestauranger:
Broken Dreams
Sjövillan,
Två rum och kök
Bosporen

4 saker jag önskar mig:
Mer ekologiska garner
Ekologiska bambustickor i fler storlekar än vad jag har nu
Inspiration till att sy i mitt gröna linnetyg
Ett nytt kök!

4 bloggar jag utmanar:
Monica - Stickat & unikt
Stickigt
Ingrid stickar
Leftknit
Det blev några nyfunna bloggar och några jag följt ett tag utan att ha kommenterat. Inget tvång att fullfölja, bara om ni som utmanats vill.

måndag 12 januari 2009

Tummen upp :-)

Har haft besök idag så nu har vi klurat ut hur tummen ska göras på mina Chevalier Mittens. Ett varv kvar innan avmaskning på första vanten, men bara 15 cm garn kvar. Därför har jag börjat på den andra vanten, få se hur långt det nystanet räcker. Behöver i vilket fall det tredje nystanet till tummarna. Kanske till avmaskningen på själva vantarna också. Får snart se.

Nu är det dags att hämta dottern vid tåget, sen fortsätter jag nog med stickningen ett tag till innan sängen kallar...

Ha en trevlig kväll, vad du än hittar på :-)

torsdag 8 januari 2009

Chevalier Mittens

Har börjat på ett par Chevalier Mittens i väntan på garn till sockor. Stickar dom i Marks & Kattens Eko-ull. Superskönt garn och roligt mönster. Använder strumpstickor nr 3½ så dom blir täta och inte så jättestora som många andra verkar ha fått. Tänkte att mamma skulle få dom eftersom hon vill ha vantar som går högt upp, det vill inte jag. Förhoppningsvis kommer dom att passa henne. Ska försöka komma ihåg att ta kort i morgon när det är dagsljus.

Tyvärr har jag inte fattat hur jag ska göra nu när jag kommit upp till tummen. Men det kanske är någon av alla andra som gjort vantarna som kan förklara för mig.

tisdag 6 januari 2009

Snart vardag igen

Helgerna avslutades hos faster med god mat och mycket släktingar. Totalt 22 stycken :-) Vi träffas vart annat år hos faster och vartannat år hos mina föräldrar. Tidigare var det alltid hos farmor när hon levde. En lång tradition som förhoppningsvis fortsätter länge.

För övrigt väntar jag på en garnleverans så jag kan börja på stickklubbens januarisockor. Gillar inte att köpa sockgarn eftersom jag hellst vill ha ekogarn och det finns inget hållbart sådant till sockor, inte som jag har hittat i alla fall. Fortsätter leta och får hålla till godo med det vanliga så länge.

söndag 4 januari 2009

Vinterkyla

-23 grader kallt, brrrr

Brorsan med familj har sovit i sommarstugan. Där var det -26,5 grader ute och +5 grader inne! Det gäller att elda för fullt där alltså. Så är det när stugan inte är vinterbonad och utan el. Precis som det ska vara.

Vi firade nyårsafton 99/00 i vår stuga (bredvid brorsans). När vi kom dit var det -17 grader ute och -12 inne! Den stugan är än mindre isolerad. Vi gjorde inte så mycket mer än eldade i spisen och öppna spisen den dagen och natten. En god nyårsmiddag blev det dock.

Idag är det avfrostning av frysen och stickcafé på schemat.

Vad gör du idag?

lördag 3 januari 2009

Sockklubb 2009

Jag har anmält mig till Stickamera´s Sockklubb 2009. Gillade januarimönstret på sockorna och förhoppningsvis kommer det att bli några fler under året :-) Både fina mönster och färdigstickade sockor.

Är du intresserad så anmäl dig innan den 15 januari på http://stickamera.se/sockklubb2009.php

Nytt år och det snöar...

5 minusgrader ute och fin snö dalar ner från skyn. Skönt att sitta inne och mysa då. Top Gun på tv4.

Funderar på nästa stickning. Sjalen fick mamma i går tillsammans med pulsvärmare. Det blev inte det första mönstret utan det tredje på dom. Gick inte att få till rätt storlek annars. Hon blev glad :-)

I morgon är det dags för ett litet stickcafé igen. Ska bli kul eftersom jag inte varit med sedan tidigt i höstas. Tar med en gammal stickning eller kanske något nytt, vi får se i morgon.